12 Mayıs 2016 Perşembe

KARADENİZ MÜZİĞİNİN GÜÇLÜ TEMSİLCİSİ MARSİS’DEN YENİ ALBÜM: KİANA

Karadeniz Etnik Müziğinin güçlü temsilcilerinden Marsis.

2006’da Rizeli Korhan Özyıldız (Vokal) ve hemşerisi Ceyhun Demir tarafından İstanbul’da kurulan Marsis,

zamanla ve bazı ekleme-çıkarmalarla Çağatay Kadı (Elektro gitar), Yaşar Kadir Baş (Davul), Serkan Göl (Bas gitar) ve Onur Kahveci’dan (Tulum) oluşan kadrosuyla bügünkü son şeklini aldı.

‘’Karadeniz’in içinden gelenler ve içinden Karadeniz gelenler’’ sloganıyla yola çıkan grup 2009’da grupla aynı ismi taşıyan albümle müzik dünyasına giriş yaptı.

Karadeniz’in yerel ezgileriyle evrensel rock müziğini başarılı bir şekilde sentezleyen Marsis kısa sürede bu alandaki özgün isimlerden biri olduğunu gösterdi ve bu çizgiyi de hiç bozmadan devam ettirmeyi başardı.

Üç yıl sonra, 2012’de gelen ikinci albüm olan Komoxtu Ora (Zamanı Geldi) ile bu yerel ile evrenselin buluştuğu çizgiyi pekiştirerek çok başarılı bir albümle yoluna devam eden grup, ilk albümde olduğu gibi bu albümde de Türkçe parçaların yanı sıra Lazca, Megrelce gibi yerel dillerden parçalara da yer vermişti.

Ve şimdi. Aradan dört yıl gibi uzun bir zaman geçtikten sonra Marsis nihayet 6 mayısta çıkan yeni albümüyle karşımızda: Kiana. (Kiana, Lazcada Dünya demek)

Albümde ilk dikkat çeken şey, bu sefer kemençenin baskın bir rol oynuyor olması. 2012’de Komoxtu Ora’da tulumun parçalardaki ağırlığı dikkat çekiyordu, bu sefer kemençe biraz daha ön planda denilebilir.

Tabii grubun kemençe üstadı Ceyhun Demir’in albümdeki performansı yine şahane.

Benim albümdeki favorim, albüme de adını veren Kiana oldu. Özellikle ney, davul ve elektro gitarın buluşması muhteşem bir çalışmanın ortaya çıkmasına vesile olmuş. Dinlemeye doyum olmayan bir şarkı.

Bunun dışında grubun radyo kayıtlarından ve canlı performanslarından dinlediğimiz Bahçada Yeşil Çınar’ı albüme koymaları da çok isabetli olmuş. Korhan Özyıldız’ın bu türküye kattığı yorum da bir o kadar enfes.

Albümde beğenmediğim bir şarkı cidden olmamakla beraber Garmilig, Yenge Kızı, Pencere albümün bir diğer öne çıkan parçalarından.


Şarkı listesi:

1. Kalbumi Atacağum

2. Garmilig

3. Sensiz Olmaz

4. Amlakit

5. Kiana

6. E Bozo

7. Senden Geriye Kalan

8. Yenge Kızı

9. Pencere

10. Ernesto

11. Salına Salına

12. Bahçada Yeşil Çınar

Bu albümde, ayrıca grup için bir ilk olarak Garmilig isimli Hemşince şarkı kullanıldı. Buradan yola çıkarak şunu söylemeliyim ki, yerel dillerin, kültürlerin kaybolmaya yüz tuttuğu bir zamanda Marsis ve Marsis gibi diğer grup ve müzisyenlerin bu konudaki çabalarını çok kıymetli buluyorum. Çünkü Karadeniz’in yerel dilleri bu türküler sayesinde yeniden hayat buluyor ve yaygınlaşıyor. Bu çok önemli bir şey ve aslında kültür taşıyıcılığı görevi de görüyor.

Grubun etnik rock çizgisi ise bozmadan bu albümde de sürüyor. Yine sert ritmler yerel ezgilerle çok başarılı şekilde buluşmuş. Bu açıdan özellikle Marsis çok istikrarlı. Çıkan üç albümlerine de baktığınız zaman grubun, kariyerine çıkarken oluşturduğu bu ruhu kaliteden ödün vermeden sürdürdüğünü görebiliyorsunuz.

Ve şunu da belirtmek gerekir ki aktif Karadenizli grup/müzisyenler arasında bence Marsis, hakkıyla etnik rock yapan yegane isim konumunda.

Özellikle 90’lardaki Zuğaşi Berepe ile başlayan (ki Zuğaşi Berepe Dünyanın ilk lazca rock topluluğudur) ve sonrasında rahmetli Kazım Koyuncu’nun da başarıyla icra ettiği etnik rock müziği esintilerini estiren bir grup Marsis.

Bu yüzden eğer Kazım Koyuncu’nun devrettiği bir bayrak varsa bence o bayrak bugün Marsis’de.

Keyifli dinlemeler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe