12 Nisan 2016 Salı

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

Gökyüzü engindir. Ucu bucağı bilinmez.
 İnsanoğlunun hayalgücü de öyle biraz. Düşündükleriyle, hayalleriyle gerçekle imkansızı bir adım daha birbirine yaklaştırır ve bu hayalgücünün eseri olan kimi ürünler ve karakterler, kitlelerde derin bir iz bırakır ve yıllar içinde fenomene dönüşür.
İlk kez 1938'de yayınlanan, Jerry Siegel ve Joe Shuster'in çizdiği Superman da bu fenomen karakterlerden biri.
Bugüne dek defalarca sinemaya uyarlanan ünlü DC Comics karakteri, 2013 yılındaki yeni uyarlama Man of Steel'de Henry Cavill ile bir kez daha beyazperdeye dönmüştü.
Ve öte yandan Gotham'ın koruyucusu Batman. Özellikle 2005-2012 yılları arasındaki Christopher Nolan'ın üçlemesiyle adeta altın çağını yaşayan, yeni bir forma bürünen Batman dünya çapında oldukça büyük bir hasılat elde etmişti.
Ve, DC Comics'in bu iki popüler karakterinin yolları ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' filmiyle kesişti. Yönetmen koltuğunda, daha önce 300, Watchmen ve Man of Steel gibi filmleriyle tanıdığımız Zack Snyder oturuyor.
Superman rolünde, ikinci kez Henry Cavill'i izlerken, yeni Batman rolünde ise, açıklanmasıyla uzun süre gündemden düşmeyen ve tartışmalara sebep olan Ben Affleck'i izliyoruz.

Filmle ilgili detaylara girmeden konuyu özetleyecek olursak;
Kronolojik hikayede aradan yıllar geçmiş ve Bruce Wayne, namı diğer Batman, bir nevi Gotham'da inziva hayatı yaşamaktadır.  Öte yandan Metropolis'de ise tıpkı Batman gibi bir halk kahramanına dönüşen Superman.
Haklarında sürekli çıkan haberler ve halk arasında bölünmeye de yol açan rekabet bu iki karakterin birbirlerinden haz etmemelerine sebep olmuştur.
Fakat, filmdeki kötü karakterimiz Lex Luthor'un (Jesse Eisenberg) başlattığı kötü olaylar silsilesi bu iki süper kahramanı hiç ummadıkları noktalara sürükleyecektir. Tabii yanlarında Wonder Woman unsuru ile beraber.
Film, Bruce Wayne'in geçmişine inen oldukça güzel bir açılış sekansı ile başlıyor ve bizi en başından karanlık bir atmosferin içerisine sokuyor. Filmin devamında da, Batman'in geçmişine yönelik devam eden sahnelerle karakter filmin içerisine oldukça iyi şekilde yedirilmiş. Superman için ise geçmişe yönelik herhangi bir sahne mevcut değil. Bunu da 3 yıl önce Man of Steel ile zaten geniş yer ayırmalarına bağlamak lazım sanırım.
Oyunculuklarda ise hiçbir falso yok. Henry Cavill Superman rolünde yine oldukça iyiyken, asıl merak konusu olan Ben Affleck'in performansı ise olumsuz önyargıları yıkacak cinsten. Batman profiline gayet iyi uymuş diyebilirim Affleck için.
Yan karakterlerde belki Eisenberg'in biraz abartıya kaçan Lex Luthor yorumu için ufak bir eleştiri getirilebilir. Bunun dışında Wonder Woman rolündeki Gal Gadot'un da filme katkısı oldukça fazla.
İşin yönetmen mutfağında Zack Snyder, Man of Steel'in tersine burada çok iyi bir iş çıkarmış ve ortaya gayet güzel, karanlık atmosfere sahip bir uyarlama koymuş. Gözümde, Man of Steel ile yitirdiği kredi bu filmle tazelendi.
Aynı şekilde görüntü yönetmenliğinde de Larry Fong'un katkısı yadsınamaz. Film, Fong'un görüntüleriyle epik, karanlık bir forma kavuşmuş.
Müziklerde ise usta Hans Zimmer bu sefer Junkie XL ile çalışmış ve filmin ruhuna uyguna başarılı bir soundtrack çıkarmışlar.
Son olarak, bir de filmin sponsorlarından Türk Hava Yolları için dipnot düşmek lazım. Film öncesinde zaten yayınlanan reklam spotlarıyla başarılı bir reklam çalışması yapmışlardı. Filmin içerisinde de gözükerek bu PR çalışmasını pekiştirmiş oldular.
Özetle, ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' çizgi romanın ruhuna ihanet etmeyen, cgi efektlerinin yanında senaryoyu da ihmal etmeyen başarılı bir uyarlama.
Puan: 10/8
İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe