2 Şubat 2015 Pazartesi

BİR YAZAR BİR KİTAP: ''BABAMIN TANRI OLDUĞUNU SANDIM''

Paul Auster, orijinal dilinde 2003 yılında yayımlanan bu kitabında okuyucuyu Amerika'nın dört bir yanındaki dinleyicilerden gelen kimi kısa kimi çok kısa ve çarpıcı öykülerle veya daha doğru tabirle unutulmayan anılarla buluşturuyor.

Türkçeye gecikmeli olarak kazandırılan eser, Sinem Yazıcıoğlu çevirisiyle geçtiğimiz ay Can Yayınları'ndan çıktı.


“Ulusal Radyo’nun ayda birkaç kez canlı yayında hikâyelerimi okuma önerisini reddetmek üzereydim. Akşam yemeğinde karımın verdiği fikir olmasa bu kitaptaki parçaların çoğu yazılmamış olacaktı. ‘Hikâyeleri kendin yazmak zorunda değilsin,’ dedi Siri. ‘İnsanları oturtup kendi hikâyelerini yazdır. Onları sana gönderebilirler, sen de radyoda en iyilerini okursun. Yeterli sayıda dinleyici yazarsa bu sıra dışı bir şey haline gelir.’ Ulusal Hikâye Projesi işte böyle doğdu.”
Paul Auster

Paul Auster’ın derlediği bu kitaptaki 179 öykü, gerçek yaşamdaki olayları içtenlikle ve yalın bir dille aktarırken Amerikalıların düşüncelerine ve duygularına da ışık tutuyor. Her yaştan ve toplumun her kesiminden kadınlı erkekli Amerikalılar, çarpıcı mizah duygusunu ve yürek burkan acılı anıları kaynaştıran öyküler sunuyor.

Çoğu bir, birkaçı en çok üç sayfadan oluşan öyküler, aile, aşk, savaş, ölüm, düş gibi bütün insanları ilgilendiren, dünyanın dört yanında, herkesin irdelediği temel sorunları saklısız gizlisiz, kaçamak yapmadan, dürüstçe ele alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe