22 Şubat 2015 Pazar

87. AKADEMİ ÖDÜLLERİ: KİM ALIR?/BENCE KİM ALMALI?

Sinemaseverler için yılın merakla beklenen büyük gecesine artık saatler kaldı.
Heyecanla beklenen gecenin Türkiye yayın hakları geçen yılda olduğu gibi bu yıl da Digiturk'un Moviemax Oscars kanalında.

Kanalın Oscar programı saat 19'daki Oscar Özel programıyla başlarken, saat 22 itibariyle stüdyoda Yekta Kopan ve Meltem Cumbul'un sunumuyla Oscar sohbeti başlayacak.

Büyük tören saat 03'de başlarken stüdyoda Kopan ve Cumbul'un yanında Mehmet Açar da ödülleri an be an yorumlayacak.

Ve tahminler...
Tabii Oscar denince tahminler de sinemaseverler için zevkli bir gelenek.
Hazır tahmin listeleri havada uçuşurken ben de akıma uyup önemli dallarda kendimce bir liste yapayım dedim.

Sağlıklı bir liste olması açısından ben de çoğunluk gibi ödülü alması muhtemel olanlar ve gönlümden geçenler şeklinde ikiye böldüm.

Başlamadan rengimi belli edeyim. Gece boyunca benim gözüm kulağım Birdman'da olacak.

En iyi film:
Kim alır: Boyhood
Kim almalı: Birdman

Gecenin en önemli kategorisinde yarışın bu iki film arasında geçeceği çok açık. Şansları da bir o kadar eşit. Eğer Birdman Pga ve Dga'dan ödülle ayrılmamış olsaydı, o zaman Boyhood için kesin gözüyle bakabilirdik. Fakat bu tablo sonrasında durum biraz belirsiz. Akademi; ödülleri kardeş payı yapıp film ödülünü Birdman'a verip Boyhood'u yönetmen kategorisinde ödüllendirebilir.

Umarım benim için yılın en iyisi olan Birdman ana adaylıklardan eli boş dönmez. 12 yıl muhabbetinin rüzgarını arkasına alan Boyhood'un domine ettiği bir ödül töreniyle karşılaşmak istemem.

                
En iyi yönetmen
Kim alır: Richard Linklater (Boyhood)
Kim almalı: Alejandro Gonzalez İnarritu (Birdman)

Film kategorisindeki durum burada da geçerli. 12 yıllık emek rüzgarını arkasına alan Boyhood'un yüzü film kategorisinde gülmese bile burada kesin gülecek gibi. Inarritu'nun ince işçiliği ise akademi tarafından Linklater'ı ödüllendirmek için muhtemelen göz ardı edilecek.


En iyi erkek oyuncu
Kim alır: Michael Keaton (Birdman)
Kim almalı: Michael Keaton (Birdman)

Gecenin sonucu merakla beklenen bir başka kategorisi de erkek oyuncu dalı. Bir tarafta güçlü Hawking kompozisyonuyla Eddie Redmayne, diğer tarafta Birdman'da rolüyle bütünleşen Keaton.

Beni çok düşündüren bir kategori olsa da ve ikisi de çok güçlü performanslar olsa da benim oyum Michael Keaton'dan yana. Dediğim gibi karar vermesi oldukça güç, çünkü ikisi de çok iddialı adaylar.

Fakat son kanaatte gönlüm Michael Keaton'dan yana olacak. Ayrıca bir başka senaryo olarak da Film-Yönetmen kombinini Boyhood yaparsa, akademi Birdman'ı erkek oyuncu kategorisiyle de ödüllendirebilir.

Üstelik uzun yıllar sonra, Birdman gibi kendiyle özdeşleşen bir rolde oynayan Keaton'un bu yaşında ödüllendirilmesi hoş ve anlamlı da olmaz mı?


En iyi kadın oyuncu
Kim alır: Julianne Moore (Still Alice)
Kim almalı: Julianne Moore (Still Alice)

Bu yıl Julianne Moore'u iki filmde, iki birbirinden farklı karakterde izledik (Maps To The Stars ve Still Alice)
Maps To The Stars ile Cannes'da ödül sezonunun açılışını yapan Moore, çok yüksek ihtimal bu kez de Still Alice ile bu gece gülecek. Oldukça banko bir dal.

Bu kategori ile mutlak bahsetmem gereken isim ise Marion Cotillard. Akademi'nin Cotillard'ı adaylar arasına alması güzel sürpriz oldu. Ödülü alamayacak da olsa Cotillard'ı adaylar arasında görmek çok güzel.

Sonuç olarak ödülün kime gideceği belli. Şimdiden Oscar goes to.. Julianne Moore diyelim.



En iyi yardımcı erkek oyuncu
Kim alır: J.K. Simmons (Whiplash)
Kim almalı: J.K. Simmons (Whiplash)

Üzerinde pek fazla konuşmaya gerek olmayan bir dal. Yılın en göz kamaştıran bağımsız yapımlarından Whiplash geceyi muhtemelen bu ödülle kapatacak.
Simmons'un performansı üstünde şüpheye yer bırakmayacak kadar ihtişamlı.
Moore ile birlikte Simmons'un da bu gece ödül konuşmasını dinleyeceğiz gibi. Gibi mi? Gibisi fazla bile.

En iyi yardımcı kadın oyuncu
Kim alır: Patricia Arquette (Boyhood)
Kim almalı: Emma Stone (Birdman)

Yardımcı kadın oyuncu adayları bu yıl fazla iddiasız kaldı geçen yıllara göre. Kendini hayranlıkla izleten bir performans izlemedik.
Arquette muhtemelen iyi bir şansla denk geldiği yılda ilk Oscar'ını alacak. Peki performansı çok mu iyiydi? Değil. Hele ki Oscar'ı kucaklayacak kadar mı? Hiç değil.

Yabancı dilde en iyi film
Kim alır: Ida (Polonya)
Kim almalı: Leviathan (Rusya)

Gönlümüzün ödülü çoktan Kış Uykusu'na gitse de, şu adaylar arasında izlediğim en iyi film Zvyagintsev'in Leviathan'ı. Akademi de Altın Küre gibi güzel bir ters köşe yapıp Leviathan'ı sevindirir mi bilinmez fakat yıl boyunca topladığı ödüllere bakarsak kağıt üstünde Ida gecenin favorisi olarak duruyor. Ancak dediğim gibi Leviathan'ın Altın Küre'de galip gelmesi kafalarda bir soru işareti uyandırdı.

Son olarak geceye dair bir dipnot: The Grand Budapest Hotel'in adaylıklarından en azından 1-2'sini ödüle çevirmesi dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe