21 Kasım 2014 Cuma

BİR MİLAT ALBÜMÜ: A NIGHT AT THE OPERA

Çıkışından iki yıl sonra ''25 yılın en iyi şarkısı'' seçilen efsanevi bir şarkının albümü...
''Dünyanın en büyük hit'i'' ünvanını getiren albüm...
Müzik tarihinde şarkının desteklenmesi amaçlı çekilen ilk video klibe sahip albüm...
Guiness World Records tarafından ''son 50 yılın en iyi rock şarkısı'' ünvanı...
Rock ve Opera gibi iki ayrı elementin benzersiz bileşimi...
Popüler müziğin tüm kalıplarını yıkan, müzik tarihinde görülmemiş bir devrime imza atan cesur bir albüm...

Ve daha sayısız ünvanlar, ödüller... Ve tüm ticari başarılardan, ödüllerden öte bir müzik grubunun dahiliğini, yaratıcılığını tüm dünyaya ilan eden eşsiz bir albüm: A Night at The Opera.

Müzik tarihine adını yazdırmak, zamanın yıpratıcılığına karşı koymak kolay iş değildir. Koyabilenler de müzikseverler tarafından hiç unutulmazlar. ''A Night at The Opera'' da hiç şüphe yok ki o albümlerden biri ve 1970 yılında temellerini atan Queen grubu için bir dönüm noktası.

1970'de kurulduktan sonra sırasıyla Queen, Queen II ve Sheer Heart Attack albümleriyle müzik piyasasına giriş yapan Queen için henüz bu albümler büyük bir çıkış anlamını taşımıyordu.
Grup üyeleri için 1975 yılı bir milat olacaktı. Hatta genele vurursak sadece Queen için değil, müzik tarihi için 1975 önemli bir yıl olacak ve Queen'e sonsuz bir şöhretin kapılarını aralayacaktı.

Albümün müzik tarihini nasıl etkileyeceği albüm çıkmadan 21 gün önce yani 31 Ekim 1975'de albümün ilk single'i ve tabii ki en meşhur şarkısı Bohemian Rhapsody'in çıkışıyla belli olacaktı.

Henüz single yayınlanmadan önce Freddie Mercury şarkının bir kopyasını dinlemesi için dj bir arkadaşına verir ve bunun kişisel bir şey olduğunu, kesinlikle çalmaması gerektiğini de söyler. Dj şarkıyı dinleyince çok etkilenir ve 2 gün içinde radyoda 14 kere Bohemian Rhapsody çalınır. O günden sonra tüm radyo istasyonları şakının uzun versiyonunu çalmaya başlarlar.

Birçok insan şarkının süresinin hit olmak için fazla uzun olduğunu düşünseler de, bu tahminlerden sadece iki yıl sonra Bohemian Rhapsody ''25 yılın en iyi şarkısı'' seçilir ve çıktığı yıl İngiltere'de 9 hafta boyunca zirvede kalır.

Grup; konserlerinde hiçbir zaman Bohemian Rhapsody'i tamamen canlı söylememiştir. Çünkü teknik açıdan şarkının tamamen canlı söylenebilmesi imkansızdır. ( Sebebi opera bölümünde 180 overdub yapılmasıdır)

Ve bugün 21 Kasım 2014. Albümün ve şarkının 39. doğumgünü. Her açıdan özel bir albüm ve tarih olarak yıllardır akıllarda.

Tek cümleyle tanımlanamayacak kadar özel belki ama kelimelerimiz müsaade edebildiği kadar ifade edeceksek, en kısa tabirle ''bir müzik mirası'' diyebiliriz bu özel albüm için.

Bu gece bir kez daha uzun uzun dinlemenin tam vakti bu müzikal şöleni...

"İnsanlar bana Bohemian Rhapsody'de ne anlatmak istediğimi soruyor. Bilmiyorum diyorum ama gerçekten bilmiyorum."

"Bohemian Rhapsody, içerisinde hayalci bir his barındıran şarkılardan biri. Bence insanlar bu şarkıyı dinlemeli, üzerinde düşünmeli ve şarkının onlara ne gibi mesajlar verdiği hakkında kendi çıkarımlarını yapmalılar... Bohemian rhapsody, öyle birden ortaya çıkmış bir şarkı değil."

Freddie Mercury



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe