27 Mayıs 2014 Salı

ARKA KAPAK

Bir kitabın konusu, içeriği kadar aynı zamanda kapak tasarımının ve arka kapak yazısının da kitabın okuyucuya ulaşmasında, okuyucuyu kendine çekmede etkili olduğunu düşünürüm. Bunu ''şekilcilik'' olarak damgalamaktan ziyade bir kitap ile okuyucu arasında oluşan güçlü bağın başlangıcı olarak görürüm.
Çünkü bana göre arka kapak yazısı; okuyucu ile kitap arasındaki ilk etkileşimdir.

Bazen okur, konusu hakkında bir fikir sahibi olmadığı kitabı, sadece arkasında yazan etkileyici birkaç satırdan dolayı alabilir. Bende bu oluyor en azından. Sadece arka kapak yazısı beni tavladığı için bile kitap aldığım olur.

Yazarın kitabının arka kapağında yer almasını tercih ettiği cümleler, bir bakıma o kitapta anlatmak istediği temanın, duyguların özeti gibidir. Okuyucuya ilk duyguyu, izlenimi o birkaç satırla vermek ister. Bu yüzden arka kapaklara hep değer ve önem vermişimdir. Tabii özenli olanlarına. Yani burada sıradan, kitaptaki tüm olan biteni anlatan veya yayınevinin kendi hazırladığı, kitabın pazarlamasını yaptığı samimiyetsiz cümlelerden oluşan kapaklardan bahsetmiyorum.

Yazarın kitabının içinden yer almasını istediği birkaç cümleyi içeren veya yayınevi ağzından değil de direkt olarak yazarın ağzından, yazarın direkt okuyucuyu muhatap alarak yazıp hazırladığı kapaklardan bahsediyorum tam olarak. İşte böylesi arka kapaklar değerlidir, arada sırada o kitabı alıp tekrar tekrar göz gezdirme isteği oluşturan kapaklardır.


Açın, sevdiğiniz bir kitabın arka kapağını tekrar okuyun, bakın o birkaç anlamlı satır sizi daha iyi hissettirecek.

1 yorum:

  1. İlk bakışma gibi... Tanışma, sohbet öncesi, o ilk bakış... Dediğin gibi ne değerlidir...

    YanıtlaSil

Bumerang - Yazarkafe