16 Ocak 2014 Perşembe

SON SULTAN: AHMET ERTEGÜN VE ROCK'N ROLL'UN YÜKSELİŞİ

"Atlantic Records'u kurmamızın sebebi, müziklerini beğendiğimiz birkaç şarkıcı ile kontrat imzalamak ve satın almak isteyeceğimiz albümlerini çıkartmaktı. Açıkçası asla çok eğlenceli bir şeyler yaparak para kazanabileceğimi düşünmedim. Yanılmış olduğum için çok mutluyum."

Ray Charles, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Frank Zappa, Led Zeppelin, Stevie Wonder, Rolling Stones ve daha nice dünya çapında dinlenen müzisyen ve grupları müzik dünyasına kazandırmış, 16 yaşında plak toplamaya başlayan, 18 yaşına geldiğinde 50000 plak sahibi olan, borç parayla kurduğu Atlantic Records ile sadece ABD'de değil, dünya çapında üne kavuşan bir prodüktör.
Kendi kurduğu futbol takımına Pele'yi transfer edebilen çok yönlü bir insan.
Ve daha hakkında söylenecek nice enterasan, şaşırtıcı bilgiler... İlginç ve başarılarla dolu 83 yıllık bir hayat hikayesi: Ahmet Ertegün.

Ahmet Ertegün ismi, keşfettiğim günden bugüne ilgimi çekmiş bir hayat hikayesi oldu. İsmini duyana kadar, Led Zeppelin gibi dinleyip sevdiğim onca ismin arkasında olduğundan bihaberdim. Tesadüfen keşfettim.
İnternette bulduğum yarım yamalak biyografilerden kendisi hakkında bilgi edindim. Bilgi edindikçe de şaşırdım.
1939'da daha 16 yaşında iken başlayıp müzik ile içli dışlı geçmiş bir hayat, ABD'nin en önemli 5 plak şirketi arasına giren bir şirketin sahibi, 2006'da bir Rolling Stones konseri sırasında fenalaşıp bitkisel hayata giriş sürecinden sonra 15 Aralık 2006'da sona eren bir hayat.

Şüphesiz daha söylenecek pek çok şey. Tabii kendisi hakkındaki eleştirilerin, tartışmaların da ardı arkası kesilmedi. Bunlardan en önemlisi; büyük bir plak şirketinin başındaki bir Türk olmasına rağmen, Türk Müziğine herhangi bir katkı sağlamamış ve Türk Müziğine bir yetenek yetiştirmemiş olması eleştirisiydi.
Ancak bir şey var ki o da seven veya sevmeyen tüm insanların duyduğu saygı ve itibardı. Ahmet Ertegün şüphesiz müziğe büyük katkı sağlamış insanlardan biri olarak kayıtlara geçti.
Dünya müziği için kolay kolay bir Türk ismin ulaşamayacağı bir konuma sahip oldu.
Dipnot: 2004 yapımı ''Ray'' filminde kendisini Curtis Armstrong canlandırmıştı.

 Şimdi bu ilginç yaşam öyküsünü daha yakından tanımak için bir fırsat var. Bu ay Dilek Cenkçiler çevirisiyle April Yayınclık tarafından çıkarılan Robert Greenfield'in ''Son Sultan: Ahmet Ertegün ve Rock'n Roll'un yükselişi'' raflarda yerini aldı.

Sadece Ahmet Ertegün'ü tanıyıp tanımamakla alakalı değil, müzik dünyasına uzun bir yolculuğa çıkmak isteyenler için de bir fırsat niteliğinde.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe