27 Ekim 2013 Pazar

MAÇKALI HASAN TUNÇ

Dinlediğimiz her türkünün bir yaşanmışlığı, bazen anonim sansak da bir sahibi vardır aslında. Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılıp dillerde bugüne kadar söylenip gelen türküleri dinlerken gözardı ederiz genellikle kimin yazdığını. Pek kurcalamayız sanırım bu soruyu.

İşte Maçkalı Hasan Tunç da bu isimsiz sanılan, Karadeniz coğrafyasından ünlenmiş birçok türkünün gizli kahramanı, gizli sahibi.

1912'de Maçka'dan başlayan hayat hikayesi, 1986'da sona erene dek, bir yandan müzikle geçimini sağlayamadığı için çalıştığı Çapa Tıp Fakültesinde hastabakıcılık yaparak geçimini sürdürürken bir yandan Karadeniz Müziğine büyük katkılar sağlayarak sürmüş.

Ben Seni Sevduğumi, Divane Aşık Gibi, Oy Benim Sevduceğum gibi bugün de popülerliğini koruyan Karadeniz türkülerinin kaynağı Maçkalı Hasan Tunç.

Dün gece gittiğim Marsis konserinde ise daha önce duymadığım, bambaşka bir Hasan Tunç türküsüyle tanıştım. Korhan Özyıldız'ın naif sesinden dinlerken kulaklarıma, yüreğime kazınmıştı türkü: Dertliyim Kederliyim
Nedir bu türkü, kimin diye düşünürken evde araştırmamla bir kez daha Maçkalı Hasan Tunç ismi karşıma çıktı. O güzel sözlerine dikkat edilesi, dikkatle dinlenesi.
O güzel sözlerin, bestelerin sahibi Hasan Tunç'un da mekanı cennet olsun.

Marsis'in Nürnberg konserindeki yorumu:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe