16 Mayıs 2013 Perşembe

BAŞKA BİR DÜNYANIN MÜZİĞİ: FLEET FOXES

Hani bazı gruplar olur, melodilerini ilk duyduğun an farklı olduğunu hissedersin, anında çekim alanına alır seni.
Fleet Foxes da böyle oldu benim için. Sakin tınılarıyla, binbir türlü duyguyu yaşatan şarkılarıyla, vokal Robin Pecknold'un sesiyle çok farklı, özellikle günümüz müzik piyasasını düşünürsek ruha ilaç gibi yetişmiş bir grup.
 Ütopik melodilerin, şarkıların sesi Fleet Foxes. Son yıllarda Amerika'dan çıkma en kaliteli işlerden biri kesinlikle.

2006 yılında yayınladıkları ilk EP'den iki yıl sonra Haziran 2008'de grupla aynı adı taşıyan ilk stüdyo albümlerini çıkardılar ve aynı yıl birçok müzik otoritesi tarafından tam puan aldılar, yılın en iyi albümleri arasında gösterildi ilk albümleri.


Özellikle White Winter Hymnal, Sun It Rises, Tiger Mountain Peasant Song, Meadowlarks gibi şarkılarıyla, Folk evreninde kendilerine sağlam bir yer edindiler.


Benim kendilerini keşfetmem ise hemen çıkar çıkmaz olmadı.

Aradan bir müddet geçtikten sonra ben henüz Fleet Foxes isminden habersiz bir şekilde radyoyu açtım ve karşıma ilk dinlediğim Fleet Foxes şarkısı Mykonos çıktı ve böylece kendimi Fleet Foxes'un dünyasında bulmuş oldum o andan itibaren.

2011 Mayıs ayında ise, Helplessness Blues isimli ikinci albümlerini çıkardılar. Muhteşem olan ilk albümün üstüne daha ne kadar koyabilirler ki diye düşünürken ikinci stüdyo albümleri ile yine kendine hayran bırakan, aynı tarzı koruyarak ve üstüne ekleyerek yoluna devam Fleet Foxes'a bu albümle birlikte hayranlığım kat kat artarak devam etti.
Albüm ile aynı adı taşıyan çıkış parçası ''Helplessness Blues'' Paste Magazine tarafından ''2011 yılının en iyi 50 şarkısı'' listesinde birinci sırada gösterildi. Bu albüm ile grup, 2012 Grammy Ödüllerinde de adaylık aldı.


Ayrıca vokal Robin Pecknold hakkında bir yorum yapmadan olmaz. Kendisi henüz 27 yaşında ve bu yaşa iki harikulade albüm sığdırdı. (İlk albümde 22 yaşındaydı henüz)
Adını uzun süre duyuracağa benziyor kesinlikle.

Grup ile ilgili birkaç not:
- İlk albüm Fleet Foxes'un tüm şarkılarını vokal Robin Pecknold yazmıştır.
- Vokal Robin Peknold, bir röportajında sosyal fobisi olduğunu ve grup arkadaşlarından başka kimseyle takılmadığını söylemiştir. (Bu işin biraz magazinsel boyutu oldu.)


Hala dinlememiş, keşfetmemiş olanlar varsa kendilerine bir iyilik yapıp, bir çay veya kahve eşliğinde bu gruba ve albümlerine bir şans vermelerini tavsiye ederim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe