13 Nisan 2013 Cumartesi

KISA VE PARLAK BİR YAŞAM: KURT COBAIN

Genç yaşta dünyadan ayrılarak müziğe erken veda etmiş bir yıldızdı Kurt Cobain.
Genç yaşta başarılı işler yapıp, erken ayrılan müzisyenlerden bir tanesi.
‘’27 yaşında ölen ünlüler’’ kervanına katılıp hayranlarını 27 yaşın uğursuzluğuna inandıran, kısa yaşamına çok şey sığdıran bir rock yıldızı. Belki de ‘’rock yıldızı’’ tabiri Kurt Cobain’i tanımlamak için fazla basit kalıyor.
Rock müziğe büyük ölçüde katkıda bulunan, hala dinlenen hit parçalara imza atan, kim bilir yaşasaydı Rock müziğin geleceğini şekillendirecek olan isim olabilirdi Kurt Cobain.
20 Şubat 1967’de Washington’da başlayan başarılı ve bir o kadar sorunlu yaşam öyküsünün 5 Nisan 1994’da Seattle’da son bulma hikayesi: Kurt Cobain



Kurt Cobain, her başarılı müzisyen gibi klasik bir ifadeyle müzikle küçük yaşlardan itibaren ilgilenmeye başladı. Öyle ki daha henüz 9 yaşındayken The Beatles dinleyen birinden söz ediyoruz.
Bunalımlarla geçen hayatı annesine göre 8 yaşındayken anne ve babasının boşanmalarıyla başladı.
Müziğe olan aşırı tutkusu Kurt Cobain’in okul yaşantısını engelledi. Çeşitli gruplarla takılarak gitar çalmayı öğrendi. Bir askeri denizcilik okulundan kazandığı bursu da müzikle ilgilenmek istediği için kabul etmedi.
Birkaç amatör müzik grubuyla müzik yaşantısına başlayan Kurt Cobain için asıl dönüm noktası ,arkadaşı Krist Novoselic ile birlikte kurduğu, müzik tarihine adını yazdıracak olan ‘’Nirvana’’ grubu oldu. İlk single, ‘Love Buzz/Big Cheese’ 1988 yılında yılında yayınlandı.
1989 yılında çıkardıkları ilk albümleri ‘’Bleach’’ ile önce işler pek yolunda gitmese de sonradan ünlü plak şirketi DGC şirketiyle anlaşmaları ve aradıkları davulcu olan Dave Gohl’un gruba katılmasıyla Nirvana grubu güç kazandı.

1991 yılında grup altın çağını yaşadı. Ödüller üstüne ödül kazanan Nirvana ve Kurt Cobain, ikinci albümleri ‘’Nevermind’’ ile sadece ABD’de 5 milyon satış rakamını geçti ve hit oldu. Aynı albümde bulunan ‘’Smells like teen sprit’’ adlı Grunge müziğin en iyilerinden biri olarak gösterilen parçaları Nirvana’yı tüm dünyaya duyurdu. Şarkı, 1992 başlarında müzik listelerinde zirveye yerleşti.


Ancak Kurt Cobain, bu durumdan ve gösterilen yoğun ilgiden hoşlanmayan bir kişiliğe sahipti. Bu durum onun bunalıma girmesine yol açtı. Bir yandan hayranlarına kimi zaman kötü davranıyor, bir yandan da baş gösteren korkunç mide ağrılarıyla ve sahne arkasında istemeden uykuya daldığı narkolepsi hastalığıyla boğuşuyordu. Kimi zaman sinir krizleri geçiriyor, konser sırasında intihara teşebbüs edebilecek bir hale geliyordu. Mide ağrıları öyle korkunç bir raddeye vardı ki, Cobain, bu ağrıları durdurmak için eroin kullanmaya başlamıştı. Bu durum, grup içinde eroin kullanmasına karşı olan arkadaşlarıyla da tartışmasına neden oldu. Yani Kurt Cobain’in yükselişi, aynı zamanda çöküş yıllarını da başlatmıştı.
Tüm bunlar Kurt Cobain hakkında ardı arkası kesilmeyen dedikoduların da başlamasına yol açtı.

Uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlanan Cobain bu suçlamalara, “Yıllarca uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlandım. Oysa yıllardır berbat mide ağrılarını çekiyorum ve bu ağrılar turneleri çok zor bir duruma sokuyor. İnsanlar beni bir köşede tek başıma hasta ve ümitsiz bir halde oturmuş görüyorlardı. Bu durum, mide ağrılarımla cebelleşiyor olmamdandı; yediklerimi kusmamaya çalışıyordum. İnsanlarsa bana baktığında keş olduğumu düşünüyorlardı. Üç hafta boyunca eroin kullandım. Sonra bir temizlenme programından geçtim, kendime yeniden çeki düzen vermek için. Bu gerçekten uzun bir zaman aldı, yaklaşık bir ay.” Sözleriyle karşılık verdi.
Kişisel hayatı iyi gitmeyen Cobain için grupta da işler kötüydü. 1992 yılının sonlarına doğru çıkardıkları toplama albümleri “Incesticide’’ albümü hayranları tarafından beklenti büyük olduğu için beğenilmedi. Herkesin dilinde hala ‘’Smells teen like spirit’’ dolaşıyordu.

Bu süre zarfında Kurt Cobain, Courtney Love ile dünya evine girdi. Eşi hamile kaldığı sırada eroin tedavisi için kliniğe yattı. Ağustos 1992’de bir kızı dünyaya geldi. Bunun üzerine Cobain, hayatına çeki düzen vermeye karar verdi. Uyuşturucudan tamamen kurtuldu ve yeni albüm çalışmalarına başladı.
Ancak yeni albüm, ‘’In Utero’’ Nirvana’nın hayranlarına tepki olarak ‘’Nevermind’’ benzeri bir albüm yerine tamamen grubun istediği gibi bir albüm oldu.
Albümün ardından Cobain, inzivaya çekildi. Kalabalıktan uzaklaşmak, kafasını dinlemek için konserler dışında yalnız başına kaldı. Grup kısa bir ara verdi.


4 Mart 1994’te komaya giren Cobain, tesadüfen karısının onu görmek istemesiyle kıl payı kurtuldu.
Bu komadan kurtulan Cobain, bunalımdan çıkamadı. Karısıyla da tartışmalar yaşayan Cobain, kısa bir süre sonra çalkantılı hayatına son vermek istedi ve 5 Nisan 1994’de av tüfeğiyle kendisini vurarak intihar etti. Cesedi , üç gün sonra Seattle’deki evinde, 8 Nisanda bulundu. Bir efsane dünyadan ayrıldı.
Üç gün sonra on binlerce hayranı onu anmak için toplandı. Ölümünden sonra da Nirvana bir daha yoluna devam etmedi ve grup dağıldı.
Kurt Cobain de tıpkı diğer unutulmaz yıldızlar gibi, Freddie Mercury, Janis Joplin, Elvis Presley, Jeff Buckley, Jimi Hendrix gibi adını altın harflerle yazdırarak dünyadan ayrıldı, geride hatıralarını bırakarak…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe